IRPL BEHANDELING VOOR DROGE OGEN

Samen bieden we de juiste zorg

Droge ogen

Droge ogen, ook wel bekend als droge ogen syndroom, is een veelvoorkomende aandoening waarbij de ogen onvoldoende bevochtigd worden door traanvocht. Traanvocht is essentieel voor het behoud van een gezond oogoppervlak en een helder zicht. Het bestaat uit water, vetten, eiwitten en verschillende andere componenten die een aantal functies vervullen, zoals het voeden, hydrateren en beschermen van het oog.

Mensen met droge ogen ervaren vaak symptomen zoals:

 1. Irritatie: Een branderig of stekend gevoel in de ogen.
 2. Roodheid: De ogen kunnen rood en ontstoken lijken.
 3. Wazig zicht: Droge plekken op het oogoppervlak kunnen het zicht vertroebelen.
 4. Schurend gevoel: Alsof er iets in het oog zit.
 5. Gevoeligheid voor licht: Verhoogde gevoeligheid voor licht, ook wel fotofobie genoemd.
 6. Overmatig tranen: Dit kan een paradoxale reactie zijn op droge ogen, waarbij de ogen te veel tranen om het gebrek aan vocht te compenseren.

Droge ogen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 1. Leeftijd: Naarmate mensen ouder worden, neemt de productie van traanvocht af.
 2. Omgevingsfactoren: Blootstelling aan droge lucht, wind en rook kan de traanfilm sneller doen verdampen.
 3. Medicijnen: Sommige medicijnen kunnen droge ogen als bijwerking hebben.
 4. Oogproblemen: Andere oogproblemen zoals blefaritis (ontsteking van de oogleden) of problemen met de traanklieren kunnen bijdragen aan droge ogen.
 5. Lifestyle: Langdurig gebruik van digitale schermen kan de knippersnelheid verminderen, wat kan leiden tot droge ogen.

De behandeling van droge ogen kan variëren afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de aandoening. Het kan onder meer bestaan uit het gebruik van kunsttranen, het verminderen van blootstelling aan omgevingsfactoren, medicatie of in sommige gevallen procedures zoals een IRPL-behandeling. Raadpleeg altijd onze  optometrist voor een juiste diagnose en behandeling.

wetzel-irpl

Droge ogen onderzoek

Een droge ogen onderzoek, ook wel een oogheelkundig onderzoek genoemd, is een proces waarbij onze optometrist de gezondheid van de ogen evalueert en de oorzaak van droge ogen vaststelt. Dit onderzoek kan verschillende componenten bevatten, afhankelijk van de specifieke symptomen van de patiënt en de vermoedelijke oorzaken van de droge ogen. Hier zijn enkele van de mogelijke onderdelen van een droge ogen onderzoek:

 1. Anamnese en symptomenanalyse: De optometrist zal de medische geschiedenis van de patiënt doornemen, inclusief eventuele klachten met betrekking tot droge ogen, de duur van de symptomen, de ernst ervan en factoren die de symptomen kunnen verergeren of verlichten.
 2. Refractie: Dit is een standaard oogmeting om te bepalen hoe goed iemand kan zien op verschillende afstanden. Dit kan helpen om eventuele problemen met het gezichtsvermogen te identificeren die gerelateerd kunnen zijn aan droge ogen.
 3. Spleetlamp onderzoek: De optometrist gebruikt een speciaal instrument, een spleetlamp, om gedetailleerd naar de ogen te kijken. Hiermee kunnen ze het oogoppervlak, de traanfilm en de oogleden beoordelen op tekenen van droge ogen, ontstekingen of andere afwijkingen.
 4. Schirmer-test: Dit is een test waarbij kleine strookjes filterpapier aan de binnenkant van de onderste oogleden worden geplaatst om de hoeveelheid traanvocht te meten die door de ogen wordt geproduceerd gedurende een bepaalde tijd (5 minuten). Een verminderde traanproductie kan wijzen op droge ogen.
 5. Fluoresceïne-kleurstoftest: Een kleurstof genaamd fluoresceïne wordt gebruikt om de traanfilm en het oogoppervlak te kleuren, waardoor de optometrist eventuele beschadigingen of droge plekken kan identificeren.
 6. Evaluatie van de oogleden en traanklieren: De optometrist kan ook de oogleden onderzoeken op tekenen van ontsteking, verstopte traanklieren of andere afwijkingen die kunnen bijdragen aan droge ogen.

Op basis van de resultaten van deze tests kan onze optometrist een diagnose stellen en een behandelplan aanbevelen dat is afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt. Zoals bijvoorbeeld een IRPL behandeling.

IRPL behandeling voor droge ogen

De Intense Regulated Pulsed Light (IRPL) behandeling voor droge ogen is een innovatieve procedure die gericht is op het verminderen van symptomen van droge ogen. Deze behandeling maakt gebruik van gepulseerd licht om de meibomklieren in de oogleden te stimuleren, die verantwoordelijk zijn voor de productie van lipiden die helpen bij het stabiliseren van de traanfilm.

Tijdens een IRPL-behandeling worden lichtpulsen gericht op de oogleden, wat resulteert in verwarming en stimulatie van de meibomklieren. Dit proces kan helpen om de klieren te ontstoppen en de productie van lipiden te verbeteren, waardoor de traanfilm wordt versterkt en verdamping wordt verminderd. Dit kan op zijn beurt droge ogen verminderen en de symptomen zoals irritatie, branderigheid en wazig zicht verlichten.

Het is echter belangrijk op te merken dat de effectiviteit van IRPL-behandelingen kan variëren van persoon tot persoon en dat het aantal benodigde behandelingen kan verschillen afhankelijk van de ernst van de symptomen. Voor het beste resultaat is het raadzaam om met onze optometrist te overleggen om te bepalen of deze behandeling geschikt is voor jouw situatie en om een behandelplan op maat te maken.

Kom bij ons langs of maak een afspraak voor

Contact